понедељак, 3. септембар 2007.

Realizacija naloga za isključenje vodomera

Dodatna objašnjenja i izmene od 03.09.2007

Moraju biti formirani sledeći indikatori stanja:

29 - Isključen sa mreže
71 - Ponovno uključen na mrežu
99 - Delimična uplata

Kada su nalozi za isključenje vodomera sa vodovodne mreže formirani, odštampaju se nalozi, spiskovi za isključenje i odluke o privremenom isključenju vodovodnog priključka sa mreže. Ova dokumentacija se podeli operativi koja kreće u realizaciju isključenja vodomera.



Nakon vraćanja operative sa terena (sa popunjenim nalozima za isključenje), prvo se u grid učitava ceo nalog (rejon ili hodogram u zavisnosti od formiranja naloga) i unose se indikatori neisključenja vodomera.

Za vodovodni priključak koji je isključen sa vodovodne mreže, čekira se njegovo merno mesto u gridu. Za sve ostale vodovodne priključke se unose indikatori neisključenja koje je operativa unela na terenu. Pored obaveznih indikatora moguće je upisati i komentar koji će se videti na kartici, a koji je operativac upisao na nalogu za isključenje vodovodnog priključka. Ako se unese indikator delimična uplata (99), program zahteva i unos iznosa delimične uplate. Kada ste uneli sve indikatore i čekirali sve isključene vodomere, pristupa se isključenju vodomera sa vodovodne mreže.
Realizacija isključenja vodovodnog priključka može se vršiti na dva načina:
Isključenje vodovodnog priključka pomoću kartice potrošača:
Na kartici potrošača se izabere potrošač čije merno mesto treba da se isključi sa vodovodne mreže. Pređemo na deo kartice "PODACI" :



U tabeli "Nalozi za isključenje vodomera" izaberete nalog na osnovu kojeg želite da isključite vodovodni priključak. Ako je prilikom unosa indikatora neisključenje vodomera bilo čekirano merno meto za isključenje, dugme za isključenje će postati dostupno. Klikom na ovo dugme otvara se program za isključenje vodomera sa vodovodne mreže. U program koji je već preuzeo broj naloga za isključenje, vi ste dužni da unesete:

  • Datum kada je vodovodni priključak isključen

  • Šifru radnika koji je isključio vodovodni priključak

  • Stanje na vodomeru koje su radnici operative zatekli prilikom isključenja

  • Dodatni komentar koji je radnik operative upisao u nalog za isključenje

Značajno je da radnici operative unesu ovo stanje u nalog za isključenje, kako bi prilikom svakog popisa hodograma bilo prikazano nelegalno trošenje vode sa isključenog priključka. Prilikom prihvatanja isključenja vodovodnog priključka sa mreže, kartica se vraća u glavni odeljak. U odeljku status mernog mesta ispisan je indikator ISKLJUČEN, a pozadina je žuta. Statusi mernog mesta mogu biti:

  • Aktivan (pozadina bela)

  • Neaktivan (crvena)

  • Isključen (žuta)


U centralnom gridu kartice potrošača se vidi prvi slog sa parametrima:

  • Datum isključenja vodovodnog priključka

  • Indikator isključenja 27

  • Naziv indikatora

  • Stanje koje je radnik operative zatekao na vodomeru prilikom isključenja

  • Datum poslednjeg očitavanja vodomera

  • Indikator sa poslednjeg očitavanja

  • Stanje na poslednjim očitavanju

*Indikator isključen;

Indikator isključen se može menjati samo pomoću programa za uključenje i isključenje vodovodnog priključka. Kroz program za promenu parametara mernog mesta niste u stanju promeniti ovaj parametar.

Ako je na mernom mestu trenutni status "Isključen", to znači da će se merno mesto naći u popisu hodograma i prilikom punjenja psiona za razliku od statusa "Neaktivan priključak". Inkasant na terenu po indikatoru može videti da je priključak isključen sa vodovodne mreže. Inkasant je dužan da i dalje unosi stanje vodomera kako bi se videlo da li se potrošač sam priključio na mrežu.
Ako je status mernog mesta "isključen", na odeljku kartice "PODACI", na konkretnom nalogu za isključenje videće se i datum isključenja sa mreže, kao što se vidi na slici. Iz ovog odeljka kartice može se ponovno odštampati nalog za isključenje ako se on izabere u tabeli i pritisne na dugme štampa naloga. Ovog puta ce nalog biti popunjen sa podacima koji su uneseni prilikom realizacije isključenja.

Ponovno priključivanje vodomera na vodovodnu mrežu.

Operativi se odštampaju nalozi za uključivanje vodovodnog priključka na mrežu. Kada se operativa vrati sa terena, unose se podaci o ponovnom priključivanju isključenih mernih mesta.
Kao i prilikom realizacije isključenja i realizacija uključenja se može vršiti na dva načina:
Uključivanje vodovodnog priključka na mrežu pomoću kartice potrošača;

U kartici potrošača se izabere isključeno merno mesto. Odemo na odeljak podaci. Izaberemo u gornjem gridu nalog na osnovu kojeg je vodovodni priključak isključen sa mreže. Ako je vodovodni priključak isključen po tom nalogu dugme "uključi "nam postaje dostupno. Klikom na ovo dugme otvaramo program pomoću kojeg dodajemo podatke koje je napisala operativa prilikom uključivanja na mrežu.

  • Datum uključivanja vodomera na mrežu

  • Radnik koji je izvršio uključenje

  • Stanje na vodomeru koje je radnik zatekao prilikom uključivanja

  • Dodatni komentar

Kartica se vraća na početni ekran i tu vidimo sledeće promene.







Indikator stanja mernog mesta je sada AKTIVAN, pozadina je bela. U centralnom gridu postoje arhivirani podaci o uključenju mernog mesta na vodovdnu mrežu.
Na odeljku kartice "podaci" sada se, u gridu u kojem se nalaze podaci o privremenom isključenju vodomera sa mreže, vidi i datum uključenja. Štampa naloga za isključenje i uključenje se uvek može ponovoti iz kartice.

Realizacija isključenja i uključenja iz programa za Izdvajanje naloga za isključenje;

Prilikom korišćenja programa za Izdvajanje naloga za isključenje za realizaciju ove dve aktivnosti postupak je dosta slican kao i kada se to radi iz kartice potrošača:

U grid se izdvajaju sva merna mesta za isključenje (u navigaciji se unosi godina i broj naloga). Izborom mernog mesta u gridu se aktivira dugme "isključi" ili "uključi" i otvara se indentičan program za unos podataka sa isključenja ili uključenja.

Realizacija uključenja je možda praktičnija na ovaj način zato što se u grid izdvajaju sva privremeno isključena merna mesta.

U nekom od narednih postova biće detaljno opisan:

Aleksandar Petrinović


InfoSoft 03.sep.2007